Kilis de unvan istiyor

Kilisliler de unvan istiyor

Gaziantep (Efece Haber) - Kilisliler de; Gaziantep, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş gibi kurtuluş savaşında güney cephesinde kahramanlık gösterdikleri gerekçesiyle, madalya ve unvan istiyorlar. Gaziantep’teki Kilis Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen, Kilis Kurtuluş Gecesinde, Kilis’e “Yiğit” unvanı verilmesi kararlaştırıldı.

Güney sınırımızda yüzyıllar boyunca Türklüğün kalesi olmuş olan Kilis’in düşman işgalinden kurtuluşunun 89. yıldönümü gecikmeli de olsa, Gaziantep’te coşkuyla kutlandı.
Gaziantep’te ki  Kilis Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğ i tarafından düzenlenen gece yoğun ilgi gördü. Gaziantp’in Kurtuluş Mahallesinde yaptırılan yeni derenk binasında düzenlenen yemekli ve müzikli geceye çok sayıda Kilisli katıldı.

Mehmet Tolu eşiyle dans ederken
A. Mennan Dalyanolğu ve eşi
Dernek Başkan Yardımcısı A. Mennan Dalyanoğlu’nun sunumuyla saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan gecenin açılış konuşmasını  Başkan Mehmet Tolu yaptı. Tolu konuşmasında Kilis’in kahramanlığına vurgu yağarak, dernek binasının yapımına destek verenlere teşekkür etti.

Tolu’nun konuşmasından sonra, Ankara’dan geceye şeref konuğu olarak davet edilen
Kilis Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı M. Yahya Efe, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Kilis’in tarihi geçmişine değinen Efe konuşmasında:
“Kilis; zeki çocukları, asil gençleri ve çalışkan halkıyla kendisine bir ses verene bin yankı verir, bunun en güzel örneğini milli mücadelede vermiştir her Kilisli. Doğup büyüdüğümüz il olarak bizim, vatanın bir parçası olması itibariyle de bütün yurdun, Kilis’in bu sevincine bu şeref gününe iştirak etmesi kadar  tabii bir şey olamaz.
Bugün Kilis’ten dalga dalga yayılacak heyecanın, harekete getireceği acı ve tatlı hatıralar, bizleri mazinin derinliklerine götürecek, iftihar konularının canlanmasına, vatan sevgisinin çiçeklenip dillenmesine neden olacaktır.

Çünkü 7 Aralık, Türk kalesinin güney burcuna şehitlerimizin kanlarıyla boyanmış bayrağımızı çektiğimiz gündür. 7 Aralık, bıyığı yeni terlemiş koç yiğitlerimizin, ak saçlı ninelerimizin kükreyen düşmanı vatanımızın bir köşesinden silip süpürdüğü mutlu bir gündür.7 Aralık, Kilis’imizin hür dünyaya hürriyet destanını sunduğu gündür. Kilis’in düşman işgalinden kurtularak, bağımsızlık ve özgürlüğünü ilan ettiği günün 89. Yıldönümünü kutladığımız bu 7 Aralık günü, Kilis’in şahlanışının, kendine yetmeyişinin ve Atatürk ilkelerine bağlılığının bir hatırasını taşır” dedi.

28 Ekim 1921 de Mustafa Kemal’in  Kilis’e övgü dolu sözlerinide hatırlatan Efe:
“İlk ayak bastığım Türk şehrinde ki bu uyanıklığa cidden hayran kaldım ve bir daha iman ettim ki bu millet asala ölmeyecektir. Varolun aziz Kilisliler.” Diyen geleceğin Atatürk’üydü. Gaziantep, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa gibi Kilis Mücahitlerinin de yiğitçe direnişleri ve hakkı inkar edilemez. Kurtuluş Savaşında Güney cephesindeki yerimiz ve Antep savunması katkımızın bilinmesine rağmen Kilis’in bir unvanı ve madalyası yok. Bu eksikliğin giderilmesi için, Ankara’da ki  “7 AralıkKilis Kurtuluş Gecesi”nde aldığımız bir kararla Kilis’e “Yiğit” unvanı verilmesi için bir kampanya yürütüyoruz. Kilis’e unvan verilmesi için milletvekillerimiz TBMM’e teklif sunacaklar. Birkaç tane unvan öneriliyor. Bunlar arasında ön plana çıkan “Yiğit” unvanı.” Dedi.

Efe, konuşmasının ardından geceye katılan Kilislilere”Yiğit” unvanını oya sundu. Kilisliler “Yiğit” unvanını beğendiklerini alkışlarla onayladılar.

Konuşmalardan sonra, Türk Sanat Müziği Sanatçıları seslendirdikleri birbirinden güzel eserlere geceye renk kattılar. Zengin bir yemek menüsüyle damak zevklerini alan davetliler, dans müziği ilede gönüllerince eğlandiler.

Gecenin sonunda derneğe maddi ve manevi katkıda bulunanlara birer şükran plaketi verildi.
Şükran plaketi verilenler:

Yaşar Aktürk, Ülkü Akıncı, Dr. Galip Aksoy, Dr. Kazım Bilecen, Prof. Dr. Hikmet Celkan, Hakan Çakıcı, Mahmut Çekmecelioğlu, Abdullah Dağaçıkan, Mennan Dalyanoğlu, Gökşen Döviz, Ökkeş Dağlıoğlu, M. Yahya Efe, Vakıf Erol, Abdülkadir Esvet, Babür Gücer, M. Şahin Gürbüz, Dr. Mustafa Gürbüz, Mustafa Güvenç, Şevket Hidayet,  Mustafa Kale, Nadir Kulakoğlu, Coşkun Karabaşoğlu, Şükrfü Karapınar, Ömer Kadyıfcı, Mehmet Kınacı, Hamit Mercen, Hasan Mısırlıgil, Av. Bülent Neci, Mahmut Onat, Mehmet-Ahmet Öner, Mehmet Şahiner, Hasan Savaş, İhsan Savaş, Mahmut Savaş, Mehmet Savaş, Ahmet Taner, Mehmet Tolu, Hüseyin Taşdemir,  Ali Topçuoğlu, Mustafa Topçuoğlu, Dr. Ali İhsan Ulutaş, Ahmet Ünlücömert, Mehmet Ünlükahraman.

Kilis Yardımlaşma Derneği [ 2.2.2011

Yaza Merhaba Konseri
Kilis Yardımlaşma Derneği THM Korosu'nun "Yaza Merhaba Konseri" 28 Mayıs 2011 Cumartesi günü akşamı Saat 20.00 de, Mamak Belediyesi Kültür Merkezi Muhsin Ertuğrul Tiyatro Salonunda.
Kilis Yardımlaşma Derneği [ 26.5.2011 Devamı

“Alternatif Küreselleşme ve Kadın"
A. Cevat UĞRAŞ / ANKARA (Efece Haber) – Anayurt Gazetesi’nin basın sponsorluğunu yaptığı “Alternatif Küreselleşme ve Kadın" konulu panel, Mamak Belediyesi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Kilis Yardımlaşma Derneği [ 24.3.2011 Devamı

Nevruz’a türkülerle merhaba
Meryem Demir/Ankara (Efece haber) – Nevruz, koskoca bir coğrafyanın çok eski bir bayramı. Sümerlerden İranlılara ve Türklere kadar uzanan tarihi bir seyirde coşkuyla kutlanan bir bahar bayramıdır.
Kilis Yardımlaşma Derneği [ 24.3.2009 Devamı