"Muallim Rif'at Ders kitaplarına konulmalıdır"

Kilisli Muallim Rif’at Bige anıldı
Efe; “Muallim Rif’at okullarda ders kitaplarında konu olmalıdır.” Dedi.
ANKARA (ANAYURT) - Türkoloji âlimi, Kilisli Muallim Rif’at Bilge ölümünün 63. yıldönümünde, 21 Şubat 2016 Cumartesi günü Kilis Yardımlaşma Derneği (KİLYAD) da düzenlenen bir anma toplantısında rahmet ve minnet duyguları ile anıldı.
Toplantıya; Milli Eğitim Bakanlığı Emekli Müsteşar Yardımcısı Mehmet Temel, Emekli Genel Müdür M. Sıtkı Dalkılıç, Doç. Dr. Mehmet Yalvaç, Anayurt Gazetesi İmtiyaz Sahibi Peyman Alan, MESVAK Başkanı Nurettin Konaklı, KİLYAD Genel Başkanı M. Yahya Efe, Yazarlar Orhan Selen, Günseli Rumelioğlu, Şair Faruk Oray, Gönül Oray, Melek İpek, Jale Koçak, Hatice Coşkun, Filiz Öğünç, Afife Acet, Yük. Ziraat Müh. M. Kahraman Efe, Türkan Efe, Murat Meşhur, Tapu Müdürü Kenan Yeşildal, Öğretmenler Saliha Leylak, Çelen Efe, Sanatçı Ali Osman Güngör, Nezihe Öcal Semercioğlu, Yeliz Özcan, Mahinur Demirtaş, Engin Taşkın ve çok sayıda davetli ile ilim ve fikir adamı aydın insan katıldı…
Yeliz Özcan’ın sunduğu, toplantıda, merhumun hayatı, hizmetleri, eserleri, şiirleri ve düşünceleri ile Türk dili ve edebiyatına katkıları hakkında değerli düşünceleri dile getirildi.
Kilis Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı M. Yahya Efe konuşmasında:
“Türkoloji dünyasının tanınmış simalarından biri olan Türk dil bilgini Muallim Ahmet Rif’at Bilge’yi aramızdan ayıran ölüm tarih sayfalarına 63. yılını da ekledi. Türk diline, Türk edebiyatına, kısacası Türk kültürünün en önemli kaynak eserlerini işleyerek, yayına hazırlatarak bizlere kazandıran Muallim Rif’at Bilge, Türklük bilimi (Türkoloji) araştırmalarında yeri doldurulmaz bir değere sahiptir. Sadece Anadolu Türklüğünün değil, bütün Türk dünyasının en büyük eseri olan Dede Korkut Kitabı’nın ilk yayımlarından birini Rif’at Bilge yapmıştır. Türkçenin ilk dil bilgisi kitabı, Türk lehçelerinin ilk sözlüğü Divanü Lügat-it-Türkün ele geçen yegâne nüshasını düzenleyen ve ilk yayımını gerçekleştiren de Kilisli Muallim Rif’at Bilge’dir. “Tarama Sözlüğü” nün ortaya çıkışında da en büyük çaba Muallim Rif’at’ın olmuştur.
Ayrıca Arap ve Fars klasiklerinden pek çoğunu Türkçemize kazandırarak, Türkçülük düşüncesinin gelişmesine de yardımcı olmuştur. Bu düşünce Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda da etkili olmuş, Ulu Önder Atatürk’ün “Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli kültürdür” öz deyişinde de ifadesini bulmuştur. Şunu üzülerek belirtmek istiyorum; bu büyük insan, değerli araştırmacı ve edebiyatçı Kilisli Muallim Rif’at Bilge, okullarımızda ders kitaplarında yok. Unutulmuş, konulmamış, bilinmiyor ve genç kuşak tanımıyor. Oldukça üzücü ve milli eğitimimizin bir noksanı ve ayıbıdır diye düşünüyorum… “dedi.
Anayurt Gazetesi Yazarı Orhan Selen de konuşmasında, Kilisli Muallim Rif’at’ın maniler üzerindeki çalışmasına değinerek; “Yeni kurulan genç devletin halkının ulusal özüne dönmesi gerekiyordu. Muallim Rif’at’ın 1928 yılında maniler üzerindeki çalışması bu nedenle çok önemlidir. Muallim Rif’at’ın manilere olan yönelişi ve 1760 maniyi toplaması Atatürk devrimine yapılan değerli ve önemli katkıdır. Türkiye’de Mani hakkındaki ilk ciddi araştırma ve anonim manilerin toplanmasıyla birlikte Türk edebiyatının ulusal kimliğini ve kişiliğini kazanması yolunda kalıcı adım atılmıştır. Maniler halkın öz kültürüdür. Divan şairleri anlaşılmaz dizelerle saray yalakalığı yaparken, Anadolu’nun köylerinde, kasabalarında herkesin anladığı Öz Türkçe maniler ve koşmalar dillerde dolaşıyordu. Muallim Rif’at işte bu muhteşem gerçeği kanıtlamıştır.
Değerli ve çalışkan dostum Kilis Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı M. Yahya Efe, Muallim Rif’at’ın ders kitaplarında yer alması girişimlerine başladı. Tuttuğunu kopardığı için, bunu da başaracaktır. Bu ülkenin aydınları da kendisine gerekli desteği verecektir.” Dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı Emekli Müsteşar Yardımcısı Mehmet Temel de konuşmasında;
“Türk dilinin ve Türk kültürünün özelliklerini ortaya koyan, Divân-ü Lûgat-it-Türk’ü bilim dünyasına tanıtan, Türk diline unutulmaz hizmetler yapmış olan Kilisli Muallim Rif’at’ı, anmak üzere, Kilis Yardımlaşma Derneği’nin bir Ama Toplantısı düzenlemiş olması, övünülecek bir değerliliktir. Dernek başkanı Sayın Efe’yi ve yönetim kurulu üyelerini kutluyorum.” Dedi.
Yazar Günseli Rumelioğlu’da okuduğu Muallim Rif’at şiirleri ile anma toplantısına renk kattı. Toplantı sonunda davetlilere pasta ve çay ikramından sona, M. Yahya Efe’nin yazmış olduğu “Kilisli Muallim Rif’at” isimli kitap hediye edildi.

Kilis Yardımlaşma Derneği [ 23.6.2016