KİLYAD’dan öğrencilere Çanta ve kırtasiye Yardımı

AKPINAR Dergisi'nin Mart 2017 sayısı

Atatürk; “Eğitimdir ki bir milleti ya hür, müstakil, şanlı, âli bir toplum halinde yaşatır veya bir milleti esaret ve sefalete terk eder” demiştir.

Şeyh Mehmed Vakıf Efendi

Kilis’in Kurtuluşu Ankara'da kutlandı

Meryem Demir/Ankara (Efece Haber) - Güneydoğu Anadolu’nun tarihî yerleşim merkezlerinden Suriye sınırındaki serhat şehrimiz Kilis’in düşman işgalinden kurtuluşunun 89. yıldönümü 7 Aralık 2010 Salı günü Kilis’te olduğu gibi Ankara’da da coşkuyla kutlandı. YOYAV ve Kilis Yardımlaşma Derneği’nin ortaklaşa düzenledikleri kutlama programı, Ankara’daki Kilislilerle dostları tarafından yoğun ilgi gördü.

YOYAV Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen kutlama programına katılan konuklar arasında Prof. Dr. Alâeddin Yavaşca ve eşi Ayten Yavaşca, Kilis milletvekilli Hasan Kara ile eski milletvekillerinden Veli Kaya, Kilis eski valilerinden Güner Özmen ve Tevfik Başakar, Koza İpek Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Melek İpek, Kanaltürk Ankara Temsilcisi Sami Dadağlıoğlu, YOYAV Genel Başkanı Dr.İbrahi Ateş ve Eşi Gülnur Ateş, Kilis Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı M. Yahya Efe ve eşi Çelen Efe, Prof. Dr. Hayrettin Gürbüz, Prof. Dr. Aykut Mısırlıgil, Çırak Eğitim ve Öğretim Vakfı Başkanı İbrahim Karakoç, Milli Eğitim Bakanlığı Eski Genel Müdürlerinden Sıtkı Dalkılıç, Ertan Yülek ve eşi. Kahraman Efe ve eşi, Zafer Sürek ve eşi, Yazar Orhan Selen, Emekli Genel Müdür Fevzi Demirkol, Ressam Memik Kibarkaya, Erbil Öner, Şükriye Yumurtacı ile çok sayıda Kilisli vardı.

Efece Haber Halkla İlişkiler Müdürü Özlem Demirer’in sunduğu, saygı duruşu ve İstiklâl Marşı ile başlayan gecede; Kilis Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı M. Yahya Efe, YOYAV Genel Başkanı Dr. İbrahim Ateş, Kilis Milletvekili Hasan Kara ve Prof. Dr. Alâeddin Yavaşca birer konuşma yaparak Kilis ve Kilisliye sevgileriyle, Kilis’in kurtuluşu için canlarını seve seve feda eden şehitlerle gazilere minnet ve şükran duygularını dilegetirdiler.
Günün anlam ve önemini belirten Kilis Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı
M. Yahya Efe konuşmasında;
“Kilis; zeki çocukları, asil gençleri ve çalışkan halkıyla kendisine bir ses verene bin yankı verir, bunun en güzel örneğini milli mücadelede vermiştir her Kilisli.
Doğup büyüdüğümüz il olarak bizim, vatanın bir parçası olması itibariyle de bütün yurdun, Kilis’in bu sevincine bu şeref gününe iştirak etmesi kadar tabii bir şey olamaz. Bugün Kilis’ten dalga dalga yayılacak heyecanın, harekete getireceği acı ve tatlı hatıralar, bizleri mazinin derinliklerine götürecek, iftihar konularının canlanmasına, vatan sevgisinin çiçeklenip dillenmesine neden olacaktır.

Çünkü 7 Aralık, Türk kalesinin güney burcuna şehitlerimizin kanlarıyla boyanmış bayrağımızı çektiğimiz gündür. 7 Aralık, bıyığı yeni terlemiş koç yiğitlerimizin, ak saçlı ninelerimizin kükreyen düşmanı vatanımızın bir köşesinden silip süpürdüğü mutlu bir gündür.7 Aralık, Kilis’imizin hür dünyaya hürriyet destanını sunduğu gündür. Kilis’in düşman işgalinden kurtularak, bağımsızlık ve özgürlüğünü ilan ettiği günün 89. Yıldönümünü kutladığımız bu 7 Aralık günü, Kilis’in şahlanışının, kendine yetmeyişinin ve Atatürk ilkelerine bağlılığının bir hatırasını taşır” dedi.

YOYAV Genel Başkanı Dr. Ateş’in yaptığı konuşmada:
“Hayatlarını Hakka ve halka adayıp, canlarını vatan ve vatandaşlarına feda edenler, her zaman hürmet, muhabbet ve hayırla anılmayı hakeden yüce ruhlu insanlardır. Onlar, sergiledikleri örnek davranışlar, öğrettikleri faydalı bilgiler ve insanların istifadesine sundukları eserlerle ölümlerinden sonra da geride kalanların gönüllerinde yaşar, devamlı rahmet ve mağfiretle anılırlar.
Kurtuluş günleri, kurtuluşu sağlayan şehitlerle gazilerin inanç, anlayış ve arzularına uygun olarak kutlanılmalıdır. Kutlama programları da anmalara, anlatmalara, tanıtmalara, atılımlara, katılımlara, iyiliklere, güzelliklere ve yararlı yeniliklere yönelik olmalıdır.
Âlimleri, şairleri, edîpleri, düşünürleri, sanatkârları, ünleri ülke sınırlarını aşan din ve devlet büyükleriyle uzun yıllar mantık ve medeniyet merkezi olan Kilisimizin geçmişteki görkemli konumunu korumak, tarihî belgelerin tanıklık ettiği ilmî mevkiyle manevî mehâbetini muhâfaza ve müdâfaa etmek her Kilislinin öndegelen görevlerinden biri olmalıdır. Antep Gazilik, Maraş da Kahramanlık ünvanını aldı. Peki Kilis hangi ünvanı aldı? Antep ve Maraş bu unvanları aldılar da Kilis neden alamadı? Başta parlamenterlerimiz olmak üzere siyasilerimizi, işadamlarımızı, sanatkârlarımızı, sivil toplum örgütlerimizi, basınımızı ve tüm Kilislileri bu konuda daha duyarlı davranmaya davet ediyor, şehitlerimizle gazilerimizi bir kere daha rahmet ve mağfiretle anılyorum.”
Kilis Milletvekili Hasan Kara'da yaptığı konuşmada: "Kilis'in bir özelliği var. Kilisli fedakârdır. Nasıl 7 Aralık'ta canından fedakârlık yaptıysa, bugünde malından fedakârlık yaparak birçok şeyler yapmıştır. Kilis'teki okulların birçoğu işadamlarımız tarafından yapılmıştır. Ben bu işadamlarımıza şükranlarımızı arz ediyorum. Bugün Kilis, üniversitenin kurulmasıyla farklı bir çehreye kavuşmuştur. Maraş kahraman oldu, Antep gazi oldu, Urfa şanlı oldu, sıra Kils’te.
Kilis'i kahramanlığıyla, fedakârlığıyla ve özellikleriyle anlatabilecek kapsayıcı bir isim bulduğumuz takdirde çok rahat şekilde biz bunu Meclisten çıkartır, Kilis'e ve Kilisliye hediye ederiz diye düşünüyorum.” dedi.

Gecenin son konuşmasını yapan Prof. Dr. Alâeddin Yavaşca da,
"Benden önce yapılan bu kadar ateşli, güzel, kapsamı geniş konuşmalardan sonra, doğrusu hayatımda en heyecan duyduğum bir gün yaşıyorum. Kilis'e yakışan pek güzel cümleler dinledik. Heyecana katıldık, sağ olsunlar gönüllerinin ifadesini güzel edebi cümlelerle bize sundular. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Ben şu bakımdan çok heyecan duyuyorum. Kilis'in işgalden kurtuluşunun ifadesi olan 7 Aralık gününü Ankara'da yani Türkiye Cumhuriyeti'nin merkezinde böyle bir hazırlıkla hepimizi toplayarak heyecanı bölüştürme imkânı verdiklerinde dolayı YOYAV'a ve Kilis Yardımlaşma Derneği’ne teşekkür ederim. Lütfettiler, bize böyle bir geceyi yaşattılar ve bu hatıraları yeni baştan gönlümüzün en halisane yerinde tekrar yaşama imkânı verdiler. Böyle beraberlik günlerinin ara sırada yapılmasının faydalı olacağı inancındayım. Bu inanç ve anlayışla hepinizi sevgi ve saygıyla selamlar, gecenizi gönülden kutlarım." dedi.

Prof. Dr. Alâeddin Yavaşca’nın sesinden sunulan Kilis destanı, okunan Kilis şiirleri ve Kilis Yardımlaşma Derneği Türk Halk Müziği Korosu’nun sanatçıları, Bağlama Hocaları Şükrü Mutlu’nun sazı eşliğinde; Ayla Önal, Nihal Orak, Hülya Yılmaz, Özlem Demirer, Meryem demir, Hüseyin Gümüşbaş, Kemal Süzgeç ve Mustafa Baytemur, seslendirdiği Kilis türküleri ile programa renk kattılar…

Kilis Yardımlaşma Derneği Türk Halk Müziği sanatçısı Ülker Özdemir’de güzel sesiyle, müzik otoritesi olan değerli bestekâr ve Devlet Sanatçısı Sayın Yavaşça’nın takdirini ve davetlilerin beğenisini kazandı.
Programın sonunda, YOYAV’ın şehitlerin ruhuna ithafen okuttuğu hatm-i şerîfin duasını yapan Dr. İbrahim Ateş, davetlilere duygulu dakikalar yaşattı.
Program, YOYAV’ın Prof. Dr. Alâeddin Yavaşca’ya şükran plaketi takdimini takiben davetlilere sunulan ikramın alınmasıyla noktalandı.

Kilis Yardımlaşma Derneği [ 9.12.2010

Berlin Madam Tussauds Müzesi’ndeki Atatürk
BERLİN (Efece haber) - Almanya’nın başkenti Berlin’deki ”Madame Tussauds” müzesinde Atatürk’ün bal mumundan yapılmış heykeli bulunuyor.
Kilis Yardımlaşma Derneği [ 19.8.2009 Devamı

Sanat severler Köşebaşında buluştular
Ankara (Efece haber)–Kilis Yardımlaşma Derneği Türk Halk Müziği Sanatçıları, dün akşam toplu olarak sanatsever arkadaşlarıyla birlikte, Ankara Küçük Tiyatro‘da sahne alan “Köşebaşı” oyunu izlemek üzere, köşebaşında buluştular
Kilis Yardımlaşma Derneği [ 8.2.2009 Devamı

İTܒden Yavaşça’ya Fahri Doktor Unvanı
Sinan Sipahi/İstanbul (Efece haber) - Devlet Sanatçısı Prof. Dr. Alâeddin YAVAŞCA’ya İstanbul Teknik Üniversitesi Senatosu’nun 08/01/2009 tarih ve 489 sayılı toplantısında FAHRİ DOKTOR unvanı vermiştir.
Kilis Yardımlaşma Derneği [ 12.2.2009 Devamı

Türkülerimize sahip çıkalım !

EFE; Kanal a9TV'de "Birlik Zamanı" Programında,

0.533- 680 87 16