KİLYAD’dan öğrencilere Çanta ve kırtasiye Yardımı

AKPINAR Dergisi'nin Mart 2017 sayısı

Atatürk; “Eğitimdir ki bir milleti ya hür, müstakil, şanlı, âli bir toplum halinde yaşatır veya bir milleti esaret ve sefalete terk eder” demiştir.

Şeyh Mehmed Vakıf Efendi

Kilis Yardımlaşma Derneği (KİLYAD)’ın Genel Kurulu Yapıldı

EFE Yeniden Genel Başkan

Ankara (Akpınar) – Kilis Yardımlaşma Derneği (KİLYAD)’ın 12. Olağan Genel Kurul Toplantısı, Ankara’da Genel Merkez Toplantı Salonunda yapıldı. Divan Başkanlığını MEB Emekli Müsteşarı Mehmet Temel’in yaptığı Genel Kurulda, M. Yahya Efe iki yıllığına yeniden Genel Başkanlığa seçildi.

.
Yapılan gizli oylama sonucu derneğin organlarında şu isimler yer aldı:
Yönetim Kurulu asil üyeliklerine: Z. Gülgün Bostancıoğlu, Fehime Kavuşturan, Mahmut Şarkbay, Semiha Ayhan

Denetim Kurulu Üyeliklerine: Meltem Atasav, Burcu Yılmaz ve Afife Temiz.
.
Onur Kurulu Üyeliklerine:  Prof. Dr. Aâeddin Yavaşca, Mehmet Temel, Coşkun Karabaşoğlu, M. Kahraman Efe, Abdullah Erşanlı ve Oktay Zerrin seçildiler.
.
Yönetim Kurulu, Genel Başkan M. Yahya Efe’nin başkanlığında ilk toplantısını yaparak görev taksimi yaptı. Genel Başkan Yardımcılığına Fehime Kavuşturan, Genel Sekreterliğe Z. Gülgün Bostancıoğlu, Muhasip Üyeliğe de Semiha Ayhan seçildi.

Kongre Divanı (Soldan); Z. Gülgün Bostancıoğlu, M. Kahraman Efe, Mehmet Temel

Orhan Selen                                                          Fehime Kavuşturan

Genel Başkan M. Yahya Efe, Genel Kurulda ki konuşmasında derneğin Faaliyet Raporunu şu şekilde özetledi;
“Sayın Divan, Kilis Yardımlaşma Derneği’nin Değerli Kurucuları, Sayın Üyeler, Sayın Hemşerilerim, Kilis Yardımlaşma Turizm ve Folklor Derneği’nin 12. Olağan Genel Kurul Toplantısına hoş geldiniz der, şahsım ve yönetim kurulu arkadaşlarım adına, hepinizi en içten duygularla sevgi ve saygıyla selamlarım.
21 Mart 1991 tarihinde 22 kurucu üye tarafından kurulmuş olan derneğimiz, bugün 26 yaşında. Kurulduğu günden bu yana geçen 26 yıllık zaman içinde; şunu iftiharla söyleyebiliriz ki, Kilis Yardımlaşma Derneği birçok derneğe örnek olacak şekilde büyük bir ilerleme kaydetmiştir.
Kilis Yardımlaşma Derneğindeki bu ilerleme, siz değerli üyelerimizin desteği ve Kilisli hemşerilerimizden aldığımız güçle olmuştur. Tüm hemşerilerimiz sade vatandaşımızdan iş adamlarımıza, bürokratlarımızda parlamenterlerimize kadar herkes maddi ve manevi olarak derneğimize destek olmuş, bizleri yüceltmiş ve derneğimizi bugünkü layık olduğu yere getirmiştir.
Değerli üyeler, derneğimizin son iki yıl içerisinde yapmış olduğu faaliyetler şunlardır:
1)       YARDIMLAŞMA:
Yönetim kurulumuz, derneğimizin esas amacını teşkil eden yardımlaşma ve dayanışmaya büyük önem vermiş;
a) Her yıl Ramazan ayında yüzlerce yoksul aileye gıda ve nakit yardımında bulunmuştur.
b) 23 Nisanda da yardıma gereksinimi olan 200 çocuğu tepeden tırnağa giydirerek onlara bayram sevinci yaşatmıştır.
c) Temmuz ayında, yardıma gereksinimi olan dar gelirli ailelerin çocuklarını sünnet ettirerek, onara erkekliğin ilk adımını attırmıştır.
d) Ayrıca, har yıl 12-18 Aralık tarihleri arasında düzenlenen “Yoksullarla Dayanışma Haftası” etkinliklerine katılan derneğimiz, yüzlerce yoksul ve fakir aileye çeşitli hizmetler sunarak, giyecek, gıda ve nakit yardımında bulunmuştur.
Bu güzel ve anlamlı hizmetimize değerli destek ve katkılarını esirgemeyen hayırsever iş adamı Coşkun Karabaşoğlu başta olmak üzere, Mehmet Kadıoğlu, Abidin Ercan Kadıoğlu, Jale Koçak, Hatice Coşkun, Kadriye Balatalı, Dr. Erdoğan Gözen, Abdullah Erşanlı, Kifayet Erşanlı, Mehmet Temel, Prof. Dr. Alâeddin Yavaşca, Ayten Yavaşca, Şenses Us, İlham Öz, Meltem Atasav, Can Atasav, Çelen Efe, Begüm Efe, Nezihe Semercioğlu, Serpil Öner, Türkan Efe, Betül Beyli Çetinel, Şule Kaya, Tuğba Kaya, Tuğçin Yasa, Münevver Özcan, Tülin Erkan, Harika Ören, Sedef Demir, Belma Demir Akdağ ve Nurcan Ofluoğlu’na huzurlarınızda teşekkür ediyorum... Allah hayırlarını kabul etsin.
2)       ATATÜRK’Ü ANMA GÜNÜ:
Her yıl 10 Kasım günü, yurdumuzun kurtarıcısı, Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk’ün ölümünün yıl dönümlerinde, yönetim kurulumuzca anma törenleri düzenlenmiştir. O gün okunan şiirler ve dernek koromuz tarafında söylenen şarkı ve türkülerle Atatürk destanlaştırılmıştır.
3)       KİLİSLİ MUALLİM RİF’AT’I ANMA TOPLANTISI
Türkoloji dünyasının tanınmış ve önde gelen isimlerinden biri olan Kilis’in yetiştirdiği büyük dil bilgini, Kilisli Muallim Rif’at Bilge’yi her yıl, ölümünün yıldönümlerinde Cebeci Asri mezarlığında ki kabri başında ve derneğimizde ki Toplantı Salonunda anlamlı ve görkemli törenlerle andık.

4)       KİLİS’İN İL OLUŞUNUN YILDÖNÜMLERİNİ KUTLADIK:
Her yıl güzel Kilis’imizin il oluşunun yıldönümlerini Ankara’da görkemli törenlerle kutladık. Derneğimizce Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Resim ve Heykel Müzesi Konser Salonunda düzenlenen gecelerimize çok sayıda bakan, milletvekili, öğretim üyeleri, üst düzey bürokratlar ve yüzlerce Kilisli hemşerimiz katıldı.
Geçen yıl da, Mamak Belediyesi’ne ait Muhsin Ertuğrul Tiyatro Salonunda, Şef Bircan Pullukçuoğlu yönetimindeki Türk Halk Müziği Koromuz, görkemli bir konser vererek, davetlilerin ve müzik otoritelerinin beğenisini kazandı.
5)       DERNEĞİMİZDEKİ MÜZİK ÇALIŞMALRI:
Derneğimiz tüzüğümüzün 2. maddesindeki amaçları doğrultusunda, dernek merkezinde; müzik kursları açarak, her meslekten seçkin kişilerden oluşan koristlerle, Türk Sanat Müziği, Türk Halk Müziği korolarını kurmuş, Kültür Bakanlığı ve Çankaya Belediyesi’nin değerli katkılarıyla vermiş olduğu birbirinden güzel konserlerle müzik otoritelerinin takdirini ve beğenisini kazanmıştır.
6)       ATATÜRK’ÜN KİLİS’E GELİŞİNİN YILDÖNÜMLERİ KUTLANDI:
“İlk ayak bastığım Türk şehrindeki bu uyanıklığa cidden hayran kaldım ve bir daha iman ettim ki bu millet asla ölmeyecektir. Var olun aziz Kilisliler” diyen, Mustafa Kemal’in 28 Ekim 1918 de Kilis’e gelişinin yıldönümleri Ankara’da derneğimizde düzenlenen törenlerle kutlandı.
7)       KİLİS’İN TARİHİ VE ŞEREF GÜNLERİNİN KUTLANMASI:
Yönetim kurulumuz, güzel Kilis’imizin tarihi ve şeref günlerinin kutlanmasına gereken önemi vermiş, 7 Aralık Kilis’in düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümlerinde, Erşan Otelinde ve Kıbrıs Evi Restorant’ta görkemli “Kilis Kurtuluş Geceleri” düzenlemiş, bu gecelerde Kilis’imiz tarihiyle, kültürüyle, folkloru ile en güzel şekilde tanıtılmıştır…
8)       ANNELER GÜNÜ KUTLANDI:
Her şeyimizi onlara borçlu olduğumuz annelerimizin bu gurur gününde, dernek merkezimizde yemekli ve müzikli bir “Anneler Günü” tertip edilmiş ve yönetim kurulumuz tarafından yılın fedakâr annesi seçilen Kifayet Erşanlı’ya derneğimizin şükran plaketi verilmiştir.

9)       YILIN HAYIRSEVER İŞADAMI SEÇİMİ;
Güzel yüreği, memleket severliği, yardımseverliği ve hayırsever çalışmalarıyla tanınan Kilisli gönlü zengini Hayırsever İşadamı Coşkun Karabaşoğlu, gerek Kilis’te, gerek İstanbul’da, gerek Ankara’da ve gerekse Girne de yardımlaşmaya yönelik organizasyonlara; burs, hayır, okul ve fakülte yapımı gibi yöntemlerle, kazandıklarının bir bölümünü topluma geri veriyor.
Karabaşoğlu’nun bu katkı ve katılımları her türlü takdirin üstündedir. Bu nedenle yönetim kurulumuz tarafından “Yılın Hayırsever İşadamı” ödülüne layık görüldü. Kendisini yürekten kutluyorum.
10)   AKPINAR DERGİMİZ YAYIN HAYATINA BAŞLADI:
Kilis’le ilgili olarak yayın hayatına giren her belge bizim için kutsal bir armağandır. Hele onda doğduğumuz bölgenin güzellikleri yansıyorsa, tadına doyum olmaz.
 Kilis Yardımlaşma Turizm ve Folklor Derneği olarak, daha önce çıkardığımız “AKPINAR Haber Bülteni” ni, AKPNAR Dergisi olarak yayın hayatına başlattık. Tamamen renkli olarak çıkardığımız AKPINAR Dergimizin ilk üç sayısını sizlere sunduk.
Değerli Üyeler, Yönetim Kurulu olarak, yardımlaşma ve dayanışma ile birlikte, Kilis’in sosyal ekonomik durumu ve muhtemel gelişmesi, kültür ve eğitim bakımından yükselmesi konuları üzerinde de durmak istiyoruz. Bunun için de araştırmalar yapmak suretiyle yöntem oluşturulması için ön hazırlık çalışmaları yapılması ve bu çalışmalar tamamlandıktan sonra da Ankara’da veya Kilis’te bir sempozyum düzenlenmesi gerektiğine inanıyoruz.
                Kilis’in en önemli sorunu ekonomik durgunluk ve işsizliktir. Bugün sanayiden yoksun olan Kilislinin karnının doyması, yüzünün gülmesi ve son yıllardaki göçün önlenmesi için, Kilis’in ekonomik durumunun araştırılarak ortaya konması, devletin ve iş adamlarımızın bütün olanakları ile Kilis’e yardım elini uzatması gerekiyor.
                Bunu için, “Kilis’in il olması veyahut kalkınmada öncelikli yöreler kapsamına alınması gerekiyor” diyorduk. Kilis il oldu. Kalkınmada öncelikli yöreler kapsamına da alındı. Ama değişen bir şey olmadı. Neden?
                Çünkü Kilis’te kişi başına düşen gelir yanlış hesaplanarak, fazla gösterildiğinden teşvikten uzun süre yararlanamadı. Yararlanamayınca da, işsizliğe ve ekonomik durgunluğa çare olabilecek nitelikte fabrikalar açılmadı. Gaziantep’ten, Kahramanmaraş’tan, Osmaniye’den ve Kayseri’den zenginmiş Kilis. Olacak şey mi bu?
                Bugün yurt sathına yayılmış bilim adamlarımız, iş adamlarımız, araştırmacı yazarlarımız ve az da olsa bürokraside önemli yerlere gelmiş birçok hemşerimiz var. Bunlara ve hepimize çok görevler düşüyor. Kilis’i Kilisliler kurtarır ancak. El ele, omuz omuza gönül birliği ile birbirimize destek olur ve memleketimize sahip çıkarsak, inanın sırtımız yere gelmez.
                Kilis’i düşünmek, Kilis’i konuşmak ve hele Kilis’e hizmet götürebilmek çok güzel bir duygudur. İşte bu duygularla, yönetim kurulumuzun iki yıllık çalışmalarını sizlere sunduk.
                Takdir sizin diyor, 12. Olağan genel kurul toplantısının hayırlı ve uğurlu olmasını diliyor, şahsım ve yönetim kurulu arkadaşlarım adına hepinize yürekten sevgiler ve saygılar sunuyorum.”

Kilis Yardımlaşma Derneği [ 23.3.2017

Türkülerimize sahip çıkalım !

EFE; Kanal a9TV'de "Birlik Zamanı" Programında,

0.533- 680 87 16